Top

Khora Contemporary

Khora Contemporary je zasnovana kot most med umetniki in razvijalci virtualne resničnosti. Umetnikom nudimo najboljšo asistenco pri razvoju in sprostitvi njihovih domišljijskih vizij med raziskovanjem tega novega medija in neomejenih možnosti njegove uporabe. Ponujamo jim priložnost za umetniško raziskovanje globin virtualne resničnosti in iskanje navdiha za ustvarjanje novih del. Z najsodobnejšo tehnologijo in vznemirljivim seznamom umetnikov, ki so pripravljeni sodelovati, bo Khora Contemporary zagotovo postalo pionirsko podjetje na področju tega osupljivega novega medija, ki zagotavlja najboljšo kakovost gledalčeve izkušnje. Zgolj vprašanje časa je, kdaj bodo umetniška dela virtualne resničnosti naselila stalne zbirke muzejev, javne prostore in naše dnevne sobe. Naše poslanstvo je vzpostaviti tehnologijo virtualne resničnosti kot široko uprabljanega medija znotraj umetnosti in postati izbrano podjetje za produkcijo umetnosti navidezne resničnosti v umetniškem svetu. Naša vizija je biti vodilni na področju umetnosti navidezne resničnosti, pri čemer umetnika postavljamo v središče procesa. Khora Contemporary je čopič, s katerim umetnikove ideje oživijo v virtualni resničnosti. Glede na strokovno znanje Khore na področju virtualne resničnosti in dolgoletno prisotnost fundacije Faurschou v najbolj profesionalnem segmentu sveta umetnosti, je Khora Contemporary povsem pripravljena na širjenje umetniške prakse v mediju virtualne resničnosti.

https://khoracontemporary.com/

Christian Lemmerz: La Apparizione, 2017

La Apparizione Christiana Lemmerza, nastalo zgodaj leta 2017, ima namen porušiti stereotipe verskih podob in gledalca, gledalko pritegniti v neprijetno, bližnjo izkušnjo z gorečim truplom Jezusa Kristusa, ki “dežuje” žerjavico. Jezus in druge religiozne osebnosti so bile v umetnikovem delu prisotne že prej, ‘Bodybuilder’ Jezus pa se je prvič pojavil v Lemmerzovem opusu leta 2013 v obliki kipa. Tukaj oživi v smrti, njegove valoveče mišice se zgrbijo v agoniji in kapljajo zlato kri v fizični prostor gledalca. Namen tega dela navidezne resničnosti je izboljšati odnos gledalca do podobja; njegova lepota, presežek, smrt in bolečina.

La Apparizione je bil prikazan v okviru bienala Arte 2017 – 57. mednarodne umetniške razstave v Fondazione Cini v okviru poletne predstavitve Fundacije Faurschou v Benetkah.

Christian Lemmerz: TRAUM, 2018

Drugo delo navidezne resničnosti Christiana Lemmerza TRAUM materializira tragiko kot navidezni prostor, pri čemer uporablja estetiko hiperrealističnih video iger, da ustvari freudovsko nočno moro. Uporabniki se znajdejo v jekleni celici, ki od popolne teme, polne dima, preide v pridušeno osvetlitev. Kače počasi zdrsnejo v prostor in se pomnožijo ob vključitvi gledalca. Strah, nemoč in ranljivost se materializirajo kot ohromujoča sila, ki odmeva zatiralsko okolico, podobno zaporu. Medij ponuja agencijo le, da jo odstrani, kar ustvarja občutek ujetosti in povečuje klavstrofobijo.

TRAUM je bil premierno predstavljen septembra 2018 na Techfestival v Kopenhagnu na Danskem.

Christian Lemmerz: Locus Solus, 2020

“Locus Solus” je tretji in zadnji del trilogije Navidezne resničnosti Christiana Lemmerza, ki vizualizira različna duševna stanja. La Apparizione, 2017, je govorila o verski viziji, TRAUM, 2018, je bila zgoščena nočna mora in Locus Solus združuje hipnozo z idejo smrti.

Lemmerz meni, da je delo z navidezno resničnostjo priložnost delati kot močen iluzionist. Zavestno dela z elementi iz video iger, stripov in kiča. Je izraz, ki poskuša zapeljati neposredno in brezvestno, a hkrati vabi k kulturnemu razmisleku o resničnosti zavesti.

V Locus Solusu gledalec stoji v neskončnem prostoru (črnem ali belem, še ni urejen). Okoli telesa na tisoče lobanj kroži po lastnem krogu osi kot planeti. Zapeljiv glas opisuje in vodi gledalca skozi to vesolje smrti. Na koncu monologa sledi odštevanje, ki naj bi privedlo do zastoja srca.

Erik Parker: Preklopni zaliv, 2016

Erik Parker je znan po svoji pisani paleti in zvitih motivih, ki črpajo navdih iz različnih elementov; od ameriške subkulture, stripov in hip hopa do težke umetnostno-zgodovinske tradicije, med drugim Pabla Picassa, Francisa Bacona in Roya Lichtensteina. Njegove akrilne slike so sestavljene iz kaosa in razdrobljenosti, popolnoma uravnotežene v mešanici barv.

‘Switchstance Bay’ razkriva Parkerjevo tropsko vesolje iz leta 2014; Odpor do tujcev, prej videno le na dvodimenzionalni površini. Ob vstopu v navidezno resničnost se udeleženci na prvi pogled znajdejo v bujnem okolju s živahnimi in nenaravnimi barvami – umetni raj, ki ga je ustvarila Parkerjeva domišljija.

Vendar pa se prizor hitro spremeni v distopijo, obenem zavedajoč se, da so morda perspektive in posledice podnebnih sprememb in okoljskih problemov. Vijolična voda, psihedelična barva dreves, njihovih listov in cvetov ter neresnične sence vas pripravijo k preizpraševanju, ali je to pogled na čudno utopijo ali distopijo. Glasba stare šole v ključu sinhronizacije in poševnice, ki se spremeni vsakič, ko pridete skozi vrata jame in prispete do obale, poudarja nenavadno vzdušje. Ne glede na vaše počutje ob postavitvi pa gre nedvomno za fascinantno pionirsko virtualno resničnost.

Tony Oursler: Spacemen R My Friended/’Vesoljski moški so moji prijatelji’, 2016

Delo Tonyja Ourslerja je raziskovanje človekovega uma in zgodbe. Gledalca vabi, da sledi Georgeu Adamskemu, ‘kontaktni osebi’, ki trdi, da je prva oseba, ki je videla in se pogovarjala s tujci in celo obiskala druge planete.

Tony Oursler je vedno raziskoval in uporabljal sodobno tehnologijo tako v svoji umetnosti kot za vir navdiha. Umetniško delo navidezne resničnosti je torej naravni podaljšek njegove prakse. ‘space men r My friended’/’Vesoljski moški s moji prijatelji’ izhaja iz poti, ki jo je Oursler ubral z Imponderable and the Imponderable Archive/Neizogiben in neizmeren arhiv, prikazanim v MoMA in Hesselovem muzeju umetnosti na Bard College v New Yorku, in raziskuje medsebojno povezane znake, povezane z izvorom fotografij neznanih letečih predmetov.

Glavni lik v umetniškem delu navidezne resničnosti, “space men r My friended”, je poljski priseljenec prve generacije in eden vodilnih osebnosti NLP-jev, ki je domnevno prvi fotograf NLP-ja. V tridesetih letih 20. stoletja je George Adamski med Prohibicijo z vladno licenco nekaj zaslužil z vinarstvom. Po koncu prohibicije je Adamski izgubil donosni zaslužek in se z ženo Mary Shimbersky in nekaterimi bližnjimi prijatelji preselil na ranč v bližini kalifornijske gore Palomar, kjer so svoj čas posvetili študiju religije, filozofije in kmetovanja. Na tem območju je Adamski leta 1946 prvič videl veliko ’matično ladjo’ v obliki cigare. Leta 1947 je Adamski uspel fotografirati ladjo, leta 1950 pa je, potem ko je v preteklih letih videl več NLP-jev, fotografiral, za kar je domneval, da je šest NLP-jev na nebu. Dve leti po tem, ko so Adamski in njegovi prijatelji na nebu v puščavi Kolorado opazili še en predmet v obliki podmornice, iz katerega se je izkrcala izvidniška ladja, je Adamskega poklical venuzijanski pilot imenovan Orthon. Po prvem srečanju z NLP-ji je Adamski začel predavati o svojih izkušnjah in paranormalnih dejavnostih.