Top

KIBLIX 2020: Virtualni svetovi danes

Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti
december 2020—februar 2021

Skladno s Kiblinim dolgoročnim vsebinsko-raziskovalnim fokusom na tehnologije razširjene resničnosti (XR) in zavedanjem, da je leto 2020 najbolj »virtualno leto« do sedaj, kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes? 

Tukaj ne gre za vprašanje fascinacije nad tehnologijo kot tako, temveč za kritično vrednotenje presečišč in ločnic med virtualnim in fizičnim. Na eni strani se namreč soočamo z neizprosno ambicijo industrije po razvoju prepričljivih tehnologij, ki oblikujejo virtualno tako, da le-to v celoti prevzema, nadzira in podreja fizično, medtem ko na drugi strani nenehno blažimo nekompatibilnost tehnologije z našo materialno realnostjo. KIBLIX 2020 tako v središče postavlja izkušnjo človeka – z vsemi materialnimi omejitvami in družbeno-političnimi okoliščinami, ki pogojujejo telo – pri čemer virtualna okolja razumemo kot prostore spekulativnih realnosti, spremenljivih identitet in hkrati vedno bolj perečih družbenih transformacij. 

Program

Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti KIBLIX, bo letos potekal v novi hibridni obliki s preddogodki od 24. novembra naprej, s programskim težiščem v decembru 2020 in februarju 2021. V decembru začenjamo festivalsko dogajanje s spletno predstavitvijo Kiblinih intermedijskih produkcij umetniško raziskovalnih projektov Tanje Vujinović (SI), Untold Garden (Max Čelar (SI), Jakob Skote (SE)) v sodelovanju z Sebastianom Dahlqvistom (SE), Marka Farida (UK), Anžeta Severja (SI) in Valerie Wolf Gang (SI). Program se bo nadaljeval s serijo spletnih pogovorov z mednarodnimi gosti, ki se iz različnih pozicij neposredno odzivajo na osrednje vprašanje festivala in analizirajo večplastnost sodobnih virtualnih okolij, z ozirom na čas pandemije COVID-19. Prvega v seriji, na temo digitalne intimnosti, bo moderirala Ghislaine Boddington (UK), soustanoviteljica in kreativna direktorica podjetja body>data>space v Londonu. Žiga Pavlovič (SI), kreativni vodja novega Kiblinega laboratorija za tehnologije razširjene resničnosti (XR) KIBLA2LAB, bo z gosti iskal odgovore na izzive XR industrije, izobraževanja in razvoja kadrov na področju novih tehnologij. Spletni pogovori, ki bodo potekali v živo, se bodo nadaljevali v januarju in februarju 2021, ko bosta pogovore moderirali Ida Hiršenfelder (SI), zvočna umetnica ter arhivistka, in Régine Debatty (BE), blogerka in ustanoviteljica We Make Money Not Art. Del osrednjega dogajanja v decembru bo tudi mednarodni študentski GameJam, ki bo z razvojem tehnoloških prototipov iskal kreativne rešitve na vprašanje: kako krepiti socialno bližino v času fizične distance? 

Ob osrednjem dogajanju se bo odvil tudi spremljevalni program. Serijo spletnih seminarjev, ki bodo virtualne svetove danes preizpraševali skozi teoretska besedila in umetniška dela, bo vodila kuratorka in kritičarka Irena Borić (SI); gostji seminarjev bosta postmedijska umetnica Saša Spačal (SI) in umetnica ter aktivistka Selma Selman (BiH/ZDA). Spletne delavnice animacijskih in ustvarjalnih računalniških tehnik pa bo vodil multimedijski umetnik Jože Slaček (SI); delavnice bodo potekale v treh sklopih, vse tja do 17. decembra. Decembrski programski sklop bodo zaokrožili spletni avdio-vizualni performansi. 

V svoji, tokrat sicer netradicionalni, obliki in v skladu z možnostmi “lock-unlock” se bo festival KIBLIX 2020 zaključil februarja 2021 z mednarodno razstavo v KIBLA Portalu. 

Festival KIBLIX se usmerja v raziskovanje in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju in je del projekta RUK (2019—2022). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku partnerji Delavski dom Trbovlje, PiNA in KIBLA na osi Trbovlje-Koper-Maribor razvijajo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.